Tandarts praktijken

Door Gumball op donderdag 25 juni 2009 15:59 - Reacties (37)
Categorie: Het leven, Views: 8.560

Zojuist ben ik terug van een tandarts behandeling. Het begon allemaal 2 weken geleden....


18 juni, 9:00 uur: "Gefeliciteerd, u heeft geen gaatjes!" verteld de tandarts. Opgelucht wil ik opstaan uit de mechanische stoel. "wacht" zegt de assistente, de laatste foto stamt uit 2004, tijd voor een nieuwe foto.
Een gevoel van angst bekruipt me, zweet klotst langs mijn armen naar beneden als de tandarts me terugdrukt en zijn ouderwetse tandencamera erbij pakt.
“je kan naar huis, over een uur bel ik je over de uitslag”. Verbaasd dacht ik: “een uur, moet het nog worden ontwikkeld?”. Het antwoord was simpelweg, “ja”.

10:30 uur Ondertussen zat ik weer op het kantoor mijn dagelijkse werk door te nemen toen daar ineens mijn telefoon ging. Voor de tweede keer die dag brak het klamme zweet me uit. De anders altijd zo vriendelijk klinkende tandartsassistente klonk ineens als een oude maffiabaas en hees vertelde ze me dat ik terug kon komen, over exact 2 weken. Het resultaat van de foto was dat ik 5 gaatjes had, allemaal tussen 2 kiezen in.

25 juni: 8:30 uur: De grote dag brak aan, vandaag zou het gebeuren. De hele ochtend kon ik nergens anders aan denken dan aan de gruwelen die me te wachten stonden.
Enkele collega’s probeerden me een hart onder de riem te steken. ”Kom op joh, het valt wel mee!”

25 juni, 13:30: een holle stem roept mijn naam. Ik slik nog een keer en loop richting die ene deur. Wetend dat daarachter de martelkamer op mij wacht.
Ik liet de tandarts niet eens uitspreken toen hij vroeg: “wil je een verdoving?”.
Langzaam gleed het gevoel van mijn lippen weg, alsof er gewichtjes aanhingen.

Wat daarop volgde, kan ik niet beschrijven. Het helse geluid sneedt dwars door mijn ziel. Ik probeer nog te gillen, maar het lijkt of mijn stem compleet wegvalt tegen het oorverdovende geluid van de boor.
Een uur later was het voorbij. Eigenlijk viel het best wel mee.

14:45 uur: ik zit weer op het kantoor. Mijn collega’s lachen me uit omdat de koffie langs mijn mondhoeken naar buiten sijpelt.

Voortaan zal ik beter flossen!

Volgende: Sloop premie! 06-'09 Sloop premie!

Reacties


Door Tweakers user Hooglander1, donderdag 25 juni 2009 16:04

Daarom maar liever geen verdoving, dan kan je iig nog koffie drinken.

Door Tweakers user Faust, donderdag 25 juni 2009 16:05

Herkenbaar. :)
Mooi geschreven overigens.

Door Tweakers user Barleone, donderdag 25 juni 2009 16:06

Verbaasd dacht ik: “een uur, moet het nog worden ontwikkeld?”. Het antwoord was simpelweg, “ja”.
Ik zou nooit meer naar die tandarts gaan. Ik vind het eng als mensen gedachten kunnen lezen :+

Door Tweakers user Edd, donderdag 25 juni 2009 16:10

... Wat een ouderwetse tandarts... Ontwikkelen van foto's voor gaatjes hoeft echt niet meer. De mijne heeft een scanner staan waardoor ie direct de foto's kan inscannen in zn PC en bekijken uiteraard. Kwam ook maar uit dat ik 1 gaatje had, die ie trouwens zelf ook al gevonden had..

En een verdoving voor het vullen van tanden is echt niet nodig.. beetje gevoelig is t wel, maar goed te doen

Door Tweakers user Nordlys, donderdag 25 juni 2009 16:10

Niet zo zeuren jij, ik heb een week geleden m'n rechter verstandskiezen eruit laten halen en morgen gaan de linker twee eruit. Da's heel wat erger dan dat van jou :P

Door Tweakers user freak-ish, donderdag 25 juni 2009 16:12

Als je nog geen last had van de gaatjes, gewoon boren zonder verdoving. Is niet pijnlijk, het geluid is erger dan het gevoel.

Door Tweakers user Gumball, donderdag 25 juni 2009 16:13

Ik weet hoe het voelt zonder verdoving, heb wel vaker gaatjes gehad, maar 5 stuks werd me echt teveel :+
As we speak is de rechter verdoving uitgewerkt, de linker nog niet. Ik kan de letters P en S nog niet uitSPreken. :z

Door Tweakers user riddles, donderdag 25 juni 2009 16:14

Verdoven is inderdaad compleet zinloos. Zelfs als het verdoofd is zit ik tegen het plafond van de pijn (zonder verdoving net zo erg trouwens). Geen idee waarom ze dat doen - helpt bij mij altijd erg weinig :(.

Door Tweakers user Gumball, donderdag 25 juni 2009 16:16

@ Riddles:

Dan doet jouw tandarts iets niet goed. Verdoving is naderhand vervelend, echter tijdens de "operatie" is het heerlijk, voelde er niets van!

Door Tweakers user Puch-Maxi, donderdag 25 juni 2009 16:17

Nou precies, ik had net zoiets op de bovenkant geen gaatjes te zien.
Toch maar even een foto, bleek dat één kies hol was. Ik zo huh wtf :?

Blijkt dat je tanden helemaal niet vloeistof dicht zijn, maar ze hebben een semi-permeabel membraan wist ik veel. En door de werking van Osmose (Omkeerosmose) is er een holle kies ontstaan...

Nou dat hadden ze mij ook wel eerder mogen vertellen, dan denk je dat je goed poetst terwijl je ook beter/vaker moet flossen.

Door Tweakers user Skinkie, donderdag 25 juni 2009 16:17

Ik vind het erg vreemd, ik moet zeggen dat mijn ouderwetse tandarts nog nooit een foto heeft gemaakt tijdens een reguliere controle. Dat is zeker niet met zulke nep apparatuur als bij tandarts of goedkope flut digitale varianten die je in een 'koninklijk' ziekenhuis in Den Haag vindt. Nadat ik in Tilburg ben geweest om verstandskiezen te laten trekken... weet ik wat echte foto's zijn. Gewoon 3D scan maken, net als bij de ortho. Sneller klaar en betere foto's.

Door Tweakers user Swelson, donderdag 25 juni 2009 16:29

Herkenbaar, vooral de eerste alinea. Ik ben ook echt als de dood voor de tandarts :/

Door Tweakers user Kaasplank, donderdag 25 juni 2009 16:41

de laatste foto stamt uit 2004, tijd voor een nieuwe foto.
Dat herken ik vooral. Als mijn tandarts niets kan vinden is het ook altijd tijd voor een nieuwe foto. Dat is samen met de mondhygiënist een mooie melkkoe.


Door Tweakers user bulle bas, donderdag 25 juni 2009 18:11

Het ergste komt nog: u heeft de Engelse ziekte onder de leden.
  • Tandartspraktijken
  • tandartsbehandeling
  • maffiabaas
Dit kan ook niet:
het helse geluid sneedt

Er is hoop. Het volgende ging goed:
  • tandartsassistente
  • tandencamera
Het grappige is dat op je behandeling van samenstellingen totaal geen pijl op valt te trekken. Soms schrijf je het correct aan elkaar, soms gooi je er een spatie tussen. En de regel is echt onnoemelijk simpel: nooit spaties in samenstellingen. 8)7

Door Tweakers user Gumball, donderdag 25 juni 2009 18:55

@ bulle bas:
muggeNzifter.

Door Tweakers user bulle bas, donderdag 25 juni 2009 19:00

@Gumball
Correct!
:+

Door Tweakers user Magnetra, donderdag 25 juni 2009 19:06

TANDARTSEN. 8)7 .
FSCKING IRRITANT VOLK |:( .
PRAAT ME ER NIET OVER :X .

---------

Precies een week geleden.
Ey gast je hebt sealings die opnieuw geplaatst worden!!!!1111oneoneone
En er zit tandsteen!!!
En hey wat toevallig de laatste foto is uit 2005, DAAR MOET EEN NIEUWE VAN hahaha 8)
Nieuwe afspraak?!
* epic_fail : U doet maar :') .

---------

3 Dagen later.
ROFLMAO, jou heb ik niet lang gezien :P .
* epic_fail : :X
Goed, laten we beginnen met de foto :D .
--- 2 mins later ---
Hey, er zit nog een sealing, die moeten we ook dan maar even meenemen hè :P .
Maar laten we eerst maar is tandsteen weghalen, dit kan het beste even met een krabbertje want het zit nogal moeilijk :P .
--- 30 minuten (commentaar van tandarts: ja sorry hoor, maar het moet toch wel ff helemaal schoon zijn hè wat dit betreft ben je weer klaar :+ ) later ---

Daarna die sealings dus. Eerste exemplaar was zo klaar, duurde 1 minuutje. Daarna begon de ellende. Tandarts zei dus dat het oppervlak niet vlak genoeg was en vertelde dat ze ff moest boren, zou niet lang duren. Vervolgens bleef ze maar boren, heeft uiteindelijk een half uur geduurt (ze stopte elke 2 minuten om zogenaamd te kijken of het nu wel klaar was 8)7 ). Ze vroeg of ik een verdoving wou (ik antwoordde nee. Bah wat een strontdingen zijn dat, die verdovingen :X . Bovendien is pijn leuk vind ik zelf altijd :P )

Daarna begon ze erover dat ze niet zeker was of ze ook moest doorboren naar een tweede kies omdat daar een "uitloper" zou zitten?! 8)7 en moest dat vragen aan een andere tandarts (zij zelf was assistente). Ik dus wachten en na een half uur was die andere tandarts er eindelijk (commentaar: "jah sorry liep wat uit" 8)7 ) . Uiteindelijk moest dit dus ook gebeuren.

Toen had ze het erover dat er eerst twee "stevige laagjes" op de kiezen moest voordat de sealing er pas op kon 8)7 . Gelukkig was dit zo klaar.

Ik vroeg uiteindelijk aan het einde aan haar of dit echt wel sealings waren, omdat bij eerdere sealings nooit geboord werd. Zij zij letterlijk: "jah, eigenlijk was het zo dat toen we alles schoon hadden geblazen we een soort van gaatje hadden gezien dat tussen twee kiezen in lagen. We hebben wat moeten improviseren om dit op te lossen".

Het komt er op neer dat die twee naaste kiezen helemaal vaag eruit zijn gaan zien en het samen meer een soort kies zijn geworden 8)7 . En dat terwijl ik nooit last had van die twee kiezen 8)7 8)7 8)7 8)7 8)7 8)7 8)7 8)7 .

Tandartsen, praat me er niet van. Raar volk :X .

[Reactie gewijzigd op donderdag 25 juni 2009 19:07]


Door Tweakers user Leftblank, donderdag 25 juni 2009 19:10

Je moet http://spatiegebruik.nl/ even doorlezen; het is tandspraktijk en je post bevat nog een hele zooi Anglicismen :'(

[Reactie gewijzigd op donderdag 25 juni 2009 19:10]


Door Tweakers user Magnetra, donderdag 25 juni 2009 19:11

Arregats de editbutton werkt hier niet :( .

Vervolg @hierboven:
Uiteindelijk heeft alles 1,5 uur geduurt. Zijn er meer mensen met van dit soort bizarre/onduidelijke tandartservaringen?

Door Tweakers user bulle bas, donderdag 25 juni 2009 19:19

@epic_fail
Kijk maar uit. Als hij je niet meer herinnert is het ws. een enorme chaoot. Het kan voorkomen dat iemand weliswaar een aanstelling heeft, maar deze nooit had mogen hebben. Tandartsen zijn zelfstandige ondernemers. Handelingen aan je gebit levert geld op.

Niet iedere tandarts gaat even consciëntieus om met hun verantwoordelijkheid. Het komt wel eens voor dat een gebit totaal verknald wordt door een arts die maar wat doet.


Door Tweakers user Icyzer, donderdag 25 juni 2009 19:22

JA, bekend.
Tandarts zegt, mmm klein zwak plekje achjoh komt wel goed. Gewoon lekker blijven poetsen... Dus is denk oké.

Ongeveer een maand later eet ik iets en ineens: *krak* Zijkant van men kies eraf gevallen, gat van 2mm ofzo. Tandarts schaamt zich rot (en terecht!) en ik word maar gemarteld met de grootste tandarts boor die ik ooit gezien heb.

En wie het waagt over men spelling te beginnen die krijgt nu alvast alle haat die ik in men leven heb opgekropt op zich uitgestort!

Door Tweakers user bulle bas, donderdag 25 juni 2009 19:33

@Icyzer
omdat je het zo vriendelijk vraagt. Tandartsboor (hoewel tandboor logischer is, maar hoe jullie het consult invullen is natuurlijk een privé zaak)

Door Tweakers user In Search of Sunrise, donderdag 25 juni 2009 19:53

ik heb zelf geen probleem met de tandarts. Die van mij is een enorme kletskous en doet naast zijn tandartspraktijk nog aan een potje tennis. Doet ook dan mee aan de medical games of iets van die geest en wint dan ook nog prijzen.
Meestal is het bij mij van; even in de stoel. "nou, de verstandskiezen komen er aardig door"
beetje hier en daar wat met dat haakje pieren en dan mag ik alweer opstaan. Ik vind alleen dat haakje irritant. Om de halfjaar heb ik controle. In september is de volgende controle.

Door Tweakers user Icyzer, donderdag 25 juni 2009 20:26

@bas:
deed het pijn? Toen al die haat op je neerstorte xD?

Door Tweakers user bulle bas, donderdag 25 juni 2009 20:27

@Icyzer Eh, ik voelde niets eigenlijk. Misschien nog eens proberen? :P

Door Lothlorien67, donderdag 25 juni 2009 20:57

@bas. heb je dus ook geen verdoving voor nodig. :P

Hoewel boren alleen maar een beetje gevoelig is kan ik me voorstellen dat je bij 5 gaatjes iets hebt van "doe maar wel".

De laatste keer dat ik bij de tandarts was had ik ook een gaatje tussen twee kiezen (vervelende plaats), dus de tandarts gelijk boren en vullen.
Nu blijkt de vulling nét iets te dicht bij een zenuw te zitten, dus af en toe voel ik nu wél een steek bij het kauwen. (Dan drukt de vulling tussen tegen de zenuw)
"Dat gaat vanzelf weg" ondertussen is dat bijna een half jaar geleden, ben benieuwd wat hij nu zegt.

Door Endness, vrijdag 26 juni 2009 01:11

Laatst 4 gaatjes gehad, inderdaad ook tussen m'n kiezen. Leuk joh, verdoving hebben ze sowieso nog nooit van gehoord bij mijn tandarts, dus werd er niet om gevraagd. Fijn is anders, maar heel veel pijn deed het niet. Ook wel leuk om met je tong in de uitgeboorde kies te voelen eigenlijk :P

Raar he, als je dit leest krijg ik spontaan last van mn kiezen... Alsof er gaatjes zitten. Meer mensen last van?

Door Tweakers user CrabbyData, vrijdag 26 juni 2009 01:47

@Lothlorien67: nee, eigenlijk het omgekeerde :9 Ik realiseer me zojuist dat dat stekende gevoel bij het kauwen eindelijk weg is :D Heb er 3 maanden mee rond moeten lopen ;(

@TS: Herkenbaar 8)7 Had 4 gaatjes, in alle uithoeken van m'n mond, allemaal tussen twee kiezen -> 4 afspraken -> epic banksaldo fail :|

[Reactie gewijzigd op vrijdag 26 juni 2009 01:49]


Door Tweakers user DonJunior, vrijdag 26 juni 2009 08:40

pff ik mag binnenkort ook terug.. alleen niet naar de tandarts...
Maar naar de kaakchirurg.. want de tandarts zelf wilde er niet aan beginnen.. maar euh.. wel alle VIER de verstandskiezen moesten eruit :s

Door Fabian, vrijdag 26 juni 2009 14:55

Ben 2 dagen geleden geweest bij mij was het gewoon in orde!
En de foto's waren ook binnen één tel klaar.
Kon gewoon op de computer mee kijken (zoals het hoort dunkt mij).
In ieder geval beterschap!
:z

Door Tweakers user Gumball, woensdag 1 juli 2009 16:53

Update: Gumball begint last te krijgen van zijn vers geboorde kies }:O

Door Stan, maandag 7 december 2009 20:17

http://www.dentalvacature.nl Handige site als jullie besluiten toch maar eens terug te gaan naar de tandarts, maar dan zelf mensen te laten lijden }>

Door Menzo, donderdag 10 juni 2010 11:32

Mocht je nog een tandarts in groningen zoeken:
http://tandartseningroningen.nl

Door Mark, zondag 23 oktober 2011 23:47

Bedankt voor je interessante verhaal!

Door kiespijn65, maandag 9 januari 2012 18:48

Ben vanmiddag naar de tandarts geweest.
Nieuwe tandarts, mijn eigen was er niet.
Nou dat was schrikken,Mijn man en ik een rekening van bijna 1200 euro(gaat het ziekenfonds nog af, zal wel niet veel zijn.)
Voor een half jaar nog geweest en er was niets aan de hand, met zelfde gebit.Is niets veranderd.Ik had geen gaatjes, maar het leek wel alsof hij mijn gebit aan het renoveren was. Porseleinen kroon enz.
Denk erover om niets te laten doen en maar af te wachten tot ik pijn krijg.
Dit is het resultaat van deze regering.De zorg gaat naar de knoppen.
Denk wel haast dat er meer mensen zijn die niet meer naar de tandarts gaan.
Een jaar geleden had de tand mij ook al bijna 800 euro gekost.
Daar gaat mijn vakantie geld weer!!!

Reageren is niet meer mogelijk